Ιδέες και tips για τέλεια pancakes

Η food blogger funkycook.gr  μοιράζεται  μαζί μας! 

Τα pancakes είναι πάντα μια καλή «ιδέα» για πρωινό τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές,  και ένα γρήγορο βραδινό στην αλμυρή τους εκδοχή.

Είναι οι πιο αγαπημένες τηγανίτες μικρών και μεγάλων. Τα αγαπούν ιδιαίτερα τα παιδιά άρα μπορούμε να τα βάλουμε στο ταπεράκι του σχολείου!

Αν ζηλεύεις τα αφράτα pancakes θα σου δώσουμε όλα τα tips για να τα φτιάξεις στο σπίτι και φυσικά ιδέες με τα προϊόντα από το νησί της Εδem για απολαυστικούς συνδυασμούς!

Tips για την προετοιμασία:

1. Αντικολλητικό τηγάνι και σπάτουλα σιλικόνης, πραγματικά με ένα «καλό» τηγάνι θα ψήσεις τα τέλεια pancakes ενώ η σπάτουλα σιλικόνης θα σε βοηθήσει να τα γυρίζεις με ευκολία,

2.Ένα μεγάλο φλυτζάνι που θα χρησιμοποιήσεις για να μετρήσεις τα υλικά σωστά,

3. Τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο και το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε τα υλικά να ομογενοποιηθούν καλά,

4. Αν έχεις κανάτα-δοσομετρητή θα σε βοηθήσει πολύ ώστε να ρίχνεις τον χυλό στο τηγάνι, εναλλακτικά θα χρειαστείς μια βαθιά κουτάλα,

5. Μπορούμε να φτιάξουμε το χυλό για τα pancakes νωρίτερα και να τον κρατήσουμε έως και 12 ώρες στο ψυγείο. Πριν ψήσουμε τα pancakes, αφήνουμε να έρθει το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου.

Βασική συνταγή για αφράτα pancakes

ΥΛΙΚΑ

1 ½ φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζάνι γάλα πλήρες
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 μεγάλο αυγό
1 ½  κ.γ. baking powder
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.σ. ζάχαρη
¼ κ.γ. αλάτι
½ κάψουλα βανιλλίνη
3 σταγόνες λευκό ξύδι βαλσαμικό ΕΔΕΜ

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ή στον δοσομετρητή αναμειγνύουμε με σύρμα το αυγό, το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια.

Προσθέτουμε το baking powder, τη σόδα και το αλεύρι, ανακατεύουμε πολύ καλά και τέλος ενσωματώνουμε το βούτυρο και το ξύδι.

Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο και ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το αλείφουμε με λίγο λάδι, ρίχνουμε ζύμη και ψήνουμε τα pancakes.

Μόλις ρίξουμε τη ζύμη περιμένουμε και όταν «βγάλει» φουσκάλες, γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.

Σερβίρουμε με τις αγαπημένες μας μαρμελάδες ΕΔΕΜ.

 

Pancakes με γιαούρτι και πορτοκάλι

1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 μεγάλο αυγό
150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
2 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι ΕΔΕΜ
¼ κ.γ. αλάτι
½ κάψουλα βανιλλίνη

Διαδικασία
Σε ένα μπολ ή στον δοσομετρητή αναμειγνύουμε με σύρμα το αυγό, το γιαούρτι, τη μαρμελάδα, το αλάτι και τη βανίλια.

Προσθέτουμε το baking powder, τη σόδα και το αλεύρι, ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά.

Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο και ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το αλείφουμε με λίγο λάδι, ρίχνουμε ζύμη και ψήνουμε τα pancakes.

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένη κουβερτούρα και μαρμελάδα πορτοκάλι ΕΔΕΜ.

 

Pancakes με μύρτιλα και ξινόγαλα

Υλικά

1 ½ φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλυτζάνι ξινόγαλα
1 μεγάλο αυγό
1 ½  κ.γ. baking powder
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
1 ¼ κ.σ. ζάχαρη
¼ κ.γ. αλάτι
½ κάψουλα βανιλλίνη
100 γρ. μύρτιλα

Διαδικασία
Σε ένα μπολ ή στον δοσομετρητή αναμειγνύουμε με σύρμα το αυγό, το ξινόγαλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια.

Προσθέτουμε το baking powder, τη σόδα, το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά, τέλος προσθέτουμε τα μύρτιλα.

Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο και ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το αλείφουμε με λίγο λάδι, ρίχνουμε ζύμη και ψήνουμε τα pancakes.

Μόλις ρίξουμε τη ζύμη περιμένουμε και όταν «βγάλει» φουσκάλες, γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.

Σερβίρουμε με μαρμελάδα μύρτιλο ΕΔΕΜ και γιαούρτι.

 

Αλμυρά pancakes με γραβιέρα και καλαμπόκι

Υλικά

1 ½ φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζάνι γάλα πλήρες
40 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 μεγάλο αυγό
3 κ.σ. καλαμπόκι ΕΔΕΜ
4 κ.σ. γραβιέρα τριμμένη
1 ½  κ.γ. baking powder
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. ζάχαρη
¼ κ.γ. αλάτι
3 σταγόνες λευκό ξύδι βαλσαμικό ΕΔΕΜ

Διαδικασία
Σε ένα μπολ ή στον δοσομετρητή αναμειγνύουμε με σύρμα το αυγό, το γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Προσθέτουμε το baking powder, τη σόδα και το αλεύρι, ανακατεύουμε πολύ καλά και τέλος ενσωματώνουμε το βούτυρο, το ξύδι, τη γραβιέρα και το καλαμπόκι.

Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο και ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το αλείφουμε με λίγο λάδι, ρίχνουμε ζύμη και ψήνουμε τα pancakes.

Μόλις ρίξουμε τη ζύμη περιμένουμε και όταν «βγάλει» φουσκάλες, γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.

Σερβίρουμε με γιαούρτι και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.

Μπορούμε, επίσης, τα αλμυρά pancakes να τα σερβίρουμε με πάστα ελιάς ή κόκκινες πιπεριές ψητές Εδέμ, ψιλοκομμένες.