H food blogger funkycook μοιράζεται μαζί μας!
Χρόνος Προετοιμασίας: 120’
Χρόνος Ψησίματος: 35’
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο
Μερίδες: 2 φοκάτσιες
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
400 γρ. σταρένιο αλεύρι
15 γρ. ξηρή μαγιά
100 ml χλιαρό νερό
200 ml κρύο νερό
20 ml ελαιόλαδο
½ κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
Για τη φοκάτσια
4 κ.σ. πράσινες ελιές σε φέτες ΕΔΕΜ
1 κ.σ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
Χοντρό αλάτι
Επιπλέον ελαιόλαδο για το άνοιγμα και το λάδωμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ διαλύουμε στο χλιαρό νερό τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15 λεπτά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το κρύο νερό και ζυμώνουμε για 8-10’. Η ζύμη παραμένει κολλώδης και αρκετά υγρή.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, αφήνουμε στο ψυγείο για 60’ και κατόπιν σε θερμοκρασία δωματίου για 30’.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, λαδώνουμε τα χέρια μας και πλαταίνουμε κάθε ζυμάρι με την παλάμη μας μέσα σε ένα λαδωμένο ταψί 40 εκ. και την αφήνουμε σκεπασμένη για 15’ να διπλασιαστεί.
Πασπαλίζουμε την φοκάτσια με το δενδρολίβανο και με τα δάχτυλά μας πατάμε την ζύμη δημιουργώντας βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια.
Τέλος τοποθετούμε τις ελιές και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι, αφήνουμε τη φοκάτσια 10’ και την ψήνουμε στους 200ο C για 30’-35’.
Σερβίρουμε τη φοκάτσια ζεστή ή κρύα με ελιές και ελαιόλαδο.
Tips:
-Αν θέλουμε μπορούμε να διατηρήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο έως 12 ώρες και να ακολουθήσουμε τα υπόλοιπα βήματα της διαδικασίας αργότερα.
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιες ελιές σε φέτες ΕΔΕΜ μας αρέσουν.