3 κέικ αλμυρά και γλυκά για την παραλία

Η food blogger funkycook.gr ετοιμάζει για εμάς! 

Στην καρδιά του καλοκαιριού, δεν μπορούν να λείψουν οι εξορμήσεις στις παραλίες τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα.

Εκτός από τα απαραίτητα «σύνεργα» για την παραλία, κάθε φορά αναρωτιόμαστε για το κατάλληλο κολατσιό ειδικά αν έχουμε μαζί μας παιδιά, κάτι που να το αγαπάνε όλοι, να μην αλλοιώνεται από τη ζέστη και ταυτόχρονα να είναι νόστιμο.

Φυσικά μια από τις «λύσεις» είναι το κέικ, γλυκό ή αλμυρό, ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα αφράτο κομμάτι κέικ μετά από τις βουτιές; Κανείς!

Ας δούμε λοιπόν πως με τα αγαπημένα μας προϊόντα από το νησί της Εδέμ,  μπορούμε να ετοιμάσουμε 3 λαχταριστά κέικ για όλους!

Η πιο εύκολη και καλύτερη συνταγή για κέικ παντζάρι
Για 8 άτομα

Υλικά
150 γρ. παντζάρι ΕΔΕΜ
120 γρ. καστανή ζάχαρη
2 αυγά
80 ml ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
120 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
10 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
50 γρ. σταφίδες
50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
1 κάψουλα βανιλλίνη
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ, σκόνη
¼  κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

Εκτέλεση
Βάζουμε τα παντζάρια σε νερό να ξαρμυρίσουν για 20-30’.

Στο μπλέντερ πολτοποιούμε το παντζάρι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο, τα βάζουμε σε ένα μπολ,  προσθέτουμε τα αυγά και κατόπιν όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Μεταφέρουμε σε ταψί 25*20 εκ. που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 40’ στους 180ο C.

Tips: Μπορούμε να προσθέσουμε στο κέικ 100 γρ. chips σοκολάτας


Αλμυρό κέικ με γραβιέρα, καλαμπόκι και πιπεριές
Για 8 άτομα

Υλικά
2 ψητές πιπεριές ΕΔΕΜ, ψιλοκομμένες
100 γρ. καλαμπόκι ΕΔΕΜ 
250 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
200 ml. ξινόγαλα
2 αυγά μεγάλα
50 ml. ελαιόλαδο
270 gr. αλεύρι
1 ½  κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, το ξινόγαλα, το ελαιόλαδο, το πιπέρι, τη ρίγανη, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τις πιπεριές, το καλαμπόκι, το baking powder, τη γραβιέρα και το αλεύρι.

Μεταφέρουμε το κέικ σε φόρμα ψησίματος, που έχουμε λαδώσει καλά, και ψήνουμε στους 180ο C για περίπου 60’.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά πριν ξεφορμάρουμε.

Tips: Μπορούμε να προσθέσουμε στο κέικ επίσης ελιές, κάπαρη ανθό ή λιαστή ντομάτα Εδem.

 

Κέικ σοκολάτας με μαρμελάδα πορτοκάλι
Για 8 άτομα

Υλικά
100 γρ. μαρμελάδα ή μαυροκέρασο ή βύσσινο ΕΔΕΜ
200 γρ. φαρίνα, κοσκινισμένο
40 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
120 γρ. ελαιόλαδο
3 αυγά
220 γρ. καστανή ζάχαρη
120ml ζεστό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
¼  κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κάψουλες βανιλλίνη

Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το κακάο, το baking powder και το αλάτι σε ένα μπολ.

Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το νερό, τη μαρμελάδα, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα αυγά, τέλος ενσωματώνουμε το μείγμα με το αλεύρι.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μέτριο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180ο C.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πριν το απολαύσουμε.

Tips: Μπορούμε να κόψουμε το κέικ στη μέση και να το γεμίσουμε με μαρμελάδα.