ΓΙΑ 2 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ
Για το στήθος γαλοπούλας
- 70 γρ. ελαιόλαδο
- 530 γρ. στήθος γαλοπούλας
- 170 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 70 γρ. μπέικον, σε μικρά καρέ
- 15 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 145 γρ. κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 γρ. αστεροειδής γλυκάνισος
- 2 γρ. κανέλα ξύλο
- 300 γρ. ζωμός κοτόπουλο
- 30 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι ΕΔΕΜ
- 100 γρ. κάστανα προβρασμένα, καθαρισμένα
- 20 γρ. βούτυρο
- 5 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το στήθος γαλοπούλας
Αλατίζουμε τη γαλοπούλα καλά από όλες τις πλευρές. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη γαλοπούλα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και από τις 2 πλευρές. Αποσύρουμε τη γαλοπούλα, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτουμε το μπέικον σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε το τζίντζερ και το σκόρδο, και μόλις μυρίσουν, ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη μαρμελάδα πορτοκάλι και τον ζωμό και φέρνουμε σε βρασμό, αλατίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Επαναφέρουμε τη γαλοπούλα στην κατσαρόλα, φροντίζοντας να καλυφθεί σχεδόν από τα υγρά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να φτάσει η γαλοπούλα στους 68C° στο εσωτερικό της, 45 λεπτά περίπου. Αφού το στήθος γαλοπούλας έχει μαγειρευτεί το αποσύρουμε από τη σάλτσα και τελειώνουμε τη σάλτσα προσθέτοντας τα κάστανα, το βούτυρο και το φρέσκο θυμάρι. Επαναφέρουμε το στήθος γαλοπούλας μέσα στη σάλτσα και σερβίρουμε. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.
Tip: Συνοδέψτε με ένα αρωματικό πιλάφι ή με πουρέ πατάτας.
Tip: Εναλλακτικά μπορείτε να μαγειρέψτε το φαγητό στον φούρνο στους 160C° για 45 με 60 λεπτά.