Ντολμαδάκια με ρύζι, μαραθόριζα και σταφίδες

H food blogger funkycook δημιουργεί για εμάς!

Χρόνος προετοιμασίας: 30’
Xρόνος ψησίματος: 25’
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο
Μερίδες: 8 άτομα

 

ΥΛΙΚΑ

Για τα ντολμαδάκια
1 συσκευασία αμπελόφυλλα ΕΔΕΜ
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μαραθόριζα, ψιλοκομμένη
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
200 γρ. ρύζι νυχάκι
250ml ζωμό λαχανικών
1/2 κ.γ. κύμινο
50 γρ. μαύρες σταφίδες
1 κ.σ. λευκό βαλσαμικό ξύδι ΕΔΕΜ
30ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα
400 γρ. φρέσκια σάλτσα ντομάτας
1 κ.σ. μυρωδικά (μάραθο, δυόσμο, μαϊντανό)
½ κ.γ. ζάχαρη
40ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο για 2’, προσθέτουμε τη μαραθόριζα, το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, το ζωμό, αλάτι, πιπέρι, το κύμινο, το ξύδι.

Μόλις το ρύζι απορροφήσει τα υγρά αποσύρουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά και τις σταφίδες.

Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει, πλένουμε, στραγγίζουμε και ανοίγουμε τα αμπελόφυλλα.   

Φτιάχνουμε τα ντολμαδάκια και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.

Ανακατεύουμε τα υλικά για τη σάλτσα και περιχύνουμε με τα ντολμαδάκια.

Ψήνουμε τα ντολμαδάκια για 25′ στους 180ο C και σερβίρουμε με γιαούρτι.