Η food blogger funkycook.gr μοιράζεται μικρά μυστικά!
Βρισκόμαστε στην περίοδο της Σαρακοστής και αν αναζητάς κάτι διαφορετικό για τις ημέρες της νηστείας που απομένουν μέχρι το Πάσχα τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια είναι μια ιδανική λύση.
Τα ευφάνταστα κεφτεδάκια δεν σερβίρονται μόνο ως κυρίως πιάτο με ιδανικό συνοδευτικό το ρύζι ή τα βραστά λαχανικά.
Με αυτά μπορούμε, επίσης, να ετοιμάσουμε ένα χορταστικό σάντουιτς που θα πάρουμε μαζί μας στο γραφείο ή να τα «κλείσουμε» σε αραβική πίτα που θα εμπλουτίσουμε με μαρούλι και βίγκαν μαγιονέζα φτιάχνοντας ένα γευστικό σνακ.
Με τα αγαπημένα μας προϊόντα ΕΔΕΜ σου προτείνουμε 2 συνταγές αλλά και μερικά tips για τα κλασικά αγαπημένα χορτοφαγικά κεφτεδάκια όπως τα φαλάφελ και οι κολοκυθοκεφτέδες.
Κεφτεδάκια με κόκκινα φασόλια ΕΔΕΜ
ΥΛΙΚΑ
1 συσκευασία κόκκινα φασόλια ΕΔΕΜ
1 κρεμμύδι, τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
3 κ.σ. κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
¼ κ.γ. κύμινο
1 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι ΕΔΕΜ
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. αλεύρι
15 γρ. βρώμη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε ένα μπολ, με ένα πιρούνι τα πιέζουμε ώστε να τα πολτοποιήσουμε και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε και πλάθουμε κεφτεδάκια, τα οποία τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για μερικά λεπτά.
Tips: Μπορούμε να προσθέσουμε 100 γρ. τριμμένο παντζάρι ΕΔΕΜ και 1 κ.σ. αλεύρι
Κεφτεδάκια από ρεβύθια με ελιές
300 γρ. ρεβύθια μουλιασμένα για 8 ώρες
1 κ.γ. πάστα ελιάς ΕΔΕΜ
1 κρεμμύδι, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
½ κ.γ. δυόσμο αποξηραμένο
¼ θυμάρι
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
Πιπέρι
Αλάτι
Σουσάμι, προαιρετικά
Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Στο μπλέντερ αλέθουμε τα ρεβύθια, χωρίς να τα βράσουμε, και χωρίς να τα πολτοποιήσουμε εντελώς.
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και πλάθουμε κεφτεδάκια.
Τα περνάμε από το σουσάμι και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα.
Tips: Μπορούμε να προσθέσουμε αντί για πάστα ελιάς 10 ψιλοκομμένες ελιές ή κάπαρη ΕΔΕΜ, την οποία ξεπλένουμε από την άλμη της πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
2 ιδέες για να νοστιμίσεις ακόμη περισσότερο τα κλασικά χορτοφαγικά κεφτεδάκια
Σάλτσα από ταχίνι και λιαστές ντομάτες για νηστίσιμους κολοκυθοκεφτέδες
Στο μπλέντερ πολτοποιείς:
40 γρ. ταχίνι
2-3 λιαστές ντομάτες
1 κ.σ. μαϊντανό
1 σκελίδα σκόρδο
20 ml ελαιόλαδο
50 ml χλιαρό νερό
1 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι ΕΔΕΜ
Πιπέρι
Αλάτι
Εύκολη πικάντικη σάλτσα με ψητές πιπεριές και καυτερά πιπεράκια
Στο μπλέντερ πολτοποιείς:
2 ψητές πιπεριές ΕΔΕΜ
2 καυτερά πιπεράκια ΕΔΕΜ
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ τοματοπελτέ
1 κ.γ. δυόσμο αποξηραμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι