Για 4 μερίδες
ΥΛΙΚΑ
Για τη μπρουσκέτα με μελιτζάνες και ξινομυζήθρα
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 140 γρ. μελιτζάνες, κομμένες σε μικρά καρέ
- 45 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 10 γρ. σκόρδο
- 65 γρ. λιαστή τομάτα ΕΔΕΜ, κομμένες σε λεπτά καρέ
- 110 γρ. κόκκινη ψητή πιπεριά ΕΔΕΜ, κομμένη σε καρέ
- 100 γρ. πάστα ελιάς μαύρη ΕΔΕΜ
- 2 γρ. βασιλικός, ψιλοκομμένος
- 200 γρ. ξινομυζήθρα
- ψωμί χωριάτικο, κομμένο σε φέτες πάχους ½ εκ.
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη μπρουσκέτα με μελιτζάνες και ξινομυζήθρα
Σε ένα ταψί στρώνουμε τις φέτες του ψωμιού και τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C μέχρι να πάρουν έντονο χρυσαφένιο χρώμα. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες μέχρι να πάρουν έντονο χρυσαφένιο χρώμα και να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και αλατίζουμε. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε στο τηγάνι, συνεχίζοντας το μαγείρεμα μέχρι να μυρίσει. Αν χρειάζεται, σουρώνουμε τις μελιτζάνες για να απομακρύνουμε τα λίπη που έχουν αποβάλει. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Προαιρετικά, αφήνουμε το μείγμα της μελιτζάνας να μαριναριστεί για 1 ώρα περίπου. Στρώνουμε σε κάθε φέτα ψωμιού ισόποσα πάστα ελιάς. Καλύπτουμε με το μείγμα της μελιτζάνας και τη ξινομυζήθρα.
Tip: Για να ξεπικρίσουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε στη μέση και τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι σταυρωτά. Τις αλατίζουμε καλά και τις τοποθετούμε σε ένα τρυπητό ταψί ή ένα σουρωτήρι, με την κομμένη τους πλευρά προς τα κάτω. Πάνω από τις μελιτζάνες τοποθετούμε ένα άλλο ταψί με αρκετό βάρος. Τις αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.