Λιγκουίνι με κάπαρη κ λεμόνι

O Food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδης «Cool Artisan» ετοιμάζει για εμάς Λιγκουίνι με κάπαρη κ λεμόνι! 

Μεσογειακή, καλοκαιρινή, απολαυστική! Μια συνταγή για ζυμαρικά με λιγκουίνι και μια κρεμώδη λευκή σάλτσα, χωρίς κρέμα γάλακτος, που αρωματίζεται με ξύσμα λεμόνι και κάπαρη ανθό Εδem. H τεχνική για αυτή τη σάλτσα κλέβει στοιχεία από την καρμπονάρα αλλά και την ιταλική “pasta limone” δημιουργώντας μια βελούδινη σάλτσα που ντύνει τα ζυμαρικά. Παρμεζάνα, κρόκοι και νερό από τα ζυμαρικά δημιουργούν μια ουμάμι σάλτσα που σε ταξιδεύει στην Ιταλία!

Tip 1: Επιλέγω να κάνω τη συνταγή μου με γάλα κι όχι κρέμα γάλακτος για να είναι πιο δροσερή, ανάλαφρη και καλοκαιρινή.

Tip 2: Το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά μου, αυτό που οι Ιταλοί αποκαλούν ως “τα δάκρυα των Θεών” είναι το μαγικό υλικό που δένει τη σάλτσα μου.

Tip 3: Τα ασπράδια που θα περισσέψουν θα τα κάνεις μια λευκή ομελέτα για την επόμενη μέρα.

 

ΥΛΙΚΑ

● 250 γρ. λιγκουίνι
● 1/2 φλυτζάνι από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά
● 1 λεμόνι (ξύσμα)
● 150 ml φρέσκο γάλα
● 4 κρόκοι αυγού
● 200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
● 30 γρ. κάπαρη Εδem
● αλάτι (κατά βούληση)
● πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονα αλατισμένο νερό μέχρι να είναι al dente.
Κρατάμε ένα φλυτζάνι από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και το ξύσμα από το λεμόνι.
Σιγοβράζουμε το γάλα με το ξύσμα για 3-4 λεπτά να αρωματιστεί και το αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους, την παρμεζάνα κι ανακατεύουμε καλά.

Σουρώνουμε το γάλα από το ξύσμα και το μεταφέρουμε στο μίγμα των κρόκων.
Ανακατεύουμε καλά.

Μεταφέρουμε το μίγμα στην κατσαρόλα σε μέτρια ένταση κι ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, την κάπαρη κι ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε απευθείας την πάστα μας όσο είναι ζεστή και γαρνίρουμε με έξτρα ξύσμα λεμόνι και κάπαρη.