Κρεμμυδόσουπα βελουτέ & φουρνιστή μπρουσκέτα με τυριά

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ

YΛΙΚΑ

Για τη σούπα 

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 κιλό κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 30 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1.300 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 10 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. ξύδι λευκό ΕΔΕΜ
  • 2 φύλλα δάφνη
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι

Για το γαρνίρισμα

  • 4 φέτες ψωμί χωριάτικο
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. έμενταλ, τριμμένο
  • 120 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδου, κομμένη στη μέση

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη σούπα
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και έπειτα τα κρεμμύδια. Τα αλατίζουμε και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντάς τα συχνά. Μόλις τα κρεμμύδια χάσουν τα υγρά τους και μαλακώσουν αρκετά (υπομονή, η διαδικασία παίρνει τουλάχιστον 20 λεπτά), δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να καραμελώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και, μόλις μυρίσει, σβήνουμε με το λευκό ξύδι ΕΔΕΜ και προσθέτουμε τον ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη δάφνη. Αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε τη σούπα για μισή ώρα περίπου. Δοκιμάζουμε, αλατίζουμε και προσθέτουμε το θυμάρι και το πιπέρι .Σε ένα μπλέντερ αλέθουμε καλά τη σούπα μέχρι να έχει ωραία και κρεμώδη υφή. Σερβίρουμε τη σούπα με μια φέτα ψωμιού σε κάθε πιάτο.

Για το γαρνίρισμα
Με ένα πινέλο αλείφουμε με το ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού. Τρίβουμε το σκόρδο με την κομμένη του πλευρά πάνω στις φέτες, ώστε να αφήσει το άρωμά του διακριτικά. Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να πάρουν χρώμα και να σχηματίσουν κρούστα στην πάνω τους πλευρά. Tις βγάζουμε από τον φούρνο και τις καλύπτουμε με τα τυριά. Τις ξαναβάζουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσουν τα τυριά.

Tip: Όταν αλέθουμε τη σούπα ξεκινάμε με τα στερεά και προσθέτουμε σιγά-σιγά τα υγρά ώστε να υπολογίσουμε σωστά την πυκνότητα της σούπας.