Η food blogger funkycook.gr ετοιμάζει για εμάς Γιορτινή κοτόπιτα με καλαμπόκι και κόκκινα φασόλια!
Χρόνος Προετοιμασίας: 60’
Xρόνος Ψησίματος: 40’
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Μερίδες: 6 άτομα
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
230 γρ. βούτυρο
2 αυγά
40ml παγωμένο νερό
½ κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. ζάχαρη
Για τη γέμιση
400 γρ. κοτόπουλο βρασμένο και ξεψαχνισμένο
240 γρ. κόκκινα φασόλια Eδem, στραγγισμένα
150 γρ. καλαμπόκι Eδem, στραγγισμένο
100 γρ. ψημένες κόκκινες πιπεριές Eδem, ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 καρότα, κομμένα σε κυβάκια
1 πράσο, χοντροκομμένο
1 κλωναράκι σέλερι, ψιλοκομμένο
2 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
1 δαφνόφυλλο
20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. βούτυρο
400ml ζωμό κοτόπουλο
50ml ελαιόλαδο
1 ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
¼ κ.γ. κύμινο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
1 ασπράδι για την επάλειψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η ζύμη
Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε και τρίβουμε με τις άκρες των δαχτύλων μας το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα με κοκκώδη υφή.
Προσθέτουμε το νερό και τα αυγά και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις να ενωθούν τα υλικά.
Τυλίγουμε με μεμβράνη τη ζύμη και την κρατάμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Η γέμιση
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα φρέσκα λαχανικά, το κοτόπουλο, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε.
Ταυτόχρονα σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ελαφρύ καφέ χρώμα.
Προσθέτουμε τον ζωμό και ανακατεύουμε, σε χαμηλή φωτιά, όταν δέσει το προσθέτουμε στο κοτόπουλο.
Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, την πάπρικα, το κύμινο, το θυμάρι και μαγειρεύουμε το κοτόπουλο.
Μόλις πάρει 2-3 βράσεις το αποσύρουμε.
Προσθέτουμε τα φασόλια, το καλαμπόκι και τις πιπεριές, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε τη γέμιση είτε σε πυρίμαχο μεγάλο σκεύος είτε σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη.
Η κοτόπιτα
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκ. και καλύπτουμε το σκεύος που τοποθετήσαμε τη γέμιση, πιέζοντας τις άκρες μέσα στο σκεύος.
Αλείφουμε με ασπράδι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40’ στους 180ο C.
Σερβίρουμε την κοτόπιτα ζεστή.
Tips:
-Μπορούμε επιπλέον να προσθέσουμε μανιτάρια Eδem
-Μπορούμε να διακοσμήσουμε την κοτόπιτα με διάφορα σχήματα που θα κόψουμε με ένα κουπ πάτ από τη ζύμη που θα μας περισσέψει (τα κολλάμε αφού αλείψουμε την κοτόπιτα με το ασπράδι)