Εμπανάδας με καλαμπόκι και αγγουράκι τουρσί

H food blogger funkycook μοιράζεται μαζί μας!

Χρόνος Προετοιμασίας: 60’
Xρόνος Ψησίματος: 35’
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο
Μερίδες: 10-12 πιτάκια

 

ΥΛΙΚΑ

Για την ζύμη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
1 κ.σ. ξύδι
2 κ.σ. νερό
½ κ.γ. αλάτι

Για την γέμιση
150 γρ. κιμά
200 γρ. καλαμπόκι ΕΔΕΜ
5-6 αγγουράκια σε άλμη ΕΔΕΜ, κομμένα σε φέτες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 πράσο, ψιλοκομμένο
1 ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.γ. κύμινο
½ κ.γ. ρίγανη
100 ml ζωμό κρέατος
50 γρ. βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. σταφίδες, προαιρετικά
Αλάτι

Επιπλέον
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο για το ψήσιμο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τον κιμά με το ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, την πιπεριά, και το σκόρδο και σε χαμηλή φωτιά συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, τον ζωμό και μαγειρεύουμε τον κιμά μέχρι να σωθούν τα υγρά του.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και προσθέτουμε το καλαμπόκι, τα αγγουράκια τουρσί, τις σταφίδες.

Η ζύμη
Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε και τρίβουμε με τις άκρες των δαχτύλων μας το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα με κοκκώδη υφή. Προσθέτουμε το νερό και τον κρόκο του αυγού, ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις να ενωθούν τα υλικά.
Τυλίγουμε με μεμβράνη τη ζύμη και την κρατάμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε το φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη περίπου 1εκ. και κόβουμε με κουπ πατ στρογγυλό με διάμετρο περίπου 10-12 εκ.
Γεμίζουμε τα πιτάκια με γέμιση και τα κλείνουμε καλά, πατώντας τις άκρες με ένα πιρούνι.
Βάζουμε τα πιτάκια σε ένα ταψί, τα αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά στους 180ο C

Tips: Μπορούμε στη γέμιση να προσθέσουμε 1-2 αυγά σφιχτά