Αμπελόφυλλα γεμιστά με καλαμαράκια και πιπεριές

H food blogger funkycook δημιουργεί για εμάς!

Χρόνος Προετοιμασίας: 40’
Xρόνος Μαγειρέματος: 60’
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο
Μερίδες: 6 άτομα

 

ΥΛΙΚΑ

1 συσκευασία αμπελόφυλλα ΕΔΕΜ
150 γρ. ρύζι καρολίνα
300 γρ. καλαμαράκια
2 ψητές κόκκινες πιπεριές ΕΔΕΜ, ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές  της σούπας ούζο
100 ml ελαιόλαδο
2 λεμόνια
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψιλοκόβουμε τα καλαμάρια πολύ λεπτά και σε ένα τηγάνι τα σωτάρουμε με 3 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και  το ένα κρεμμύδι μέχρι να στεγνώσουν τα υγρά τους.
Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε τα καλαμαράκια, το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τον άνηθο, τον μαϊντανό, λίγο ξύσμα λεμονιού, το ούζο, αλάτι και πιπέρι.
Καλύπτουμε τον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας μια στρώση από τα αμπελόφυλλα.
Ξεκινάμε να τυλίγουμε στα αμπελόφυλλα γέμιση κάνοντας μέτρια ντολμαδάκια και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο.
Περιχύνουμε τα ντομαδάκια με 500 ml. ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το χυμό των λεμονιών και το ελαιόλαδο.

Τοποθετούμε ένα πιάτο επάνω από τα ντολμαδάκια και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.
Τα ντολμαδάκια σερβίρονται κρύα ή ζεστά.

Tips: Μπορούμε αντί για άνηθο να χρησιμοποιήσουμε μάραθο