4 dressings που θα νοστιμίσουν τις σαλάτες μας

Η food blogger funkycook.gr μοιράζεται μαζί μας! 

Η απολαυστική εποχή της σαλάτας επιτέλους έφτασε όμως κάθε σαλάτα για να μην είναι βαρετή θέλει και το κατάλληλο dressing εκτός από τα ολόφρεσκα λαχανικά της εποχής!

Βασικά συστατικά για όλα τα dressings που θα προσθέσουμε στην αγαπημένη μας σαλάτα είναι:
1. Το ελαιόλαδο, απαραίτητο συστατικό διαλέγουμε πάντα καλής ποιότητας χωρίς έντονη γεύση.
2. Το λεμόνι ή το ξύδι, συχνά μπορούμε να συνδυάζουμε αυτά τα δύο συστατικά στα περισσότερα dressings. Tο λεμόνι δίνει φρεσκάδα και οξύτητα ενώ το βαλσαμικό ξύδι ξεχωριστή γεύση. Tο λευκό βαλσαμικό ξύδι ΕΔΕΜ με τη φρουτώδη γεύση του ταιριάζει στα περισσότερα dressings ενώ το κλασικό έχει πιο «δυνατό» χαρακτήρα και αποτελεί αγαπημένη επιλογή.
3. Τα φρέσκα και ξερά μυρωδικά είναι αυτά που θα δώσουν «ταυτότητα» στο dressing.

Φυσικά προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα, μαγιονέζα κτλ. Όπου είναι αναγκαία ανάλογα το dressing όπως θα δεις παρακάτω.

Dressing με λιαστή ντομάτα, μέλι και πορτοκάλι
Ταιριάζει με: πράσινες σαλάτες, σαλάτες με όσπρια, δημητριακά και ζυμαρικά.

Υλικά
2 λιαστές ντομάτες ΕΔΕΜ
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Χυμό ενός πορτοκαλιού
50ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπα βαλσαμικό ξύδι ΕΔΕΜ
5 φύλλα βασιλικό
¼ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση
Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τις ντομάτες, το σκόρδο, το χυμό του πορτοκαλιού και το μέλι.
Προσθέτουμε τον βασιλικό ξύδι, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και τέλος το ελαιόλαδο.

Tip: Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μπούκοβο.

 

 

Dressing με μαύρες ελιές, κάπαρη και λεμόνι
Ταιριάζει με: ντοματοσαλάτες, σαλάτες με τυριά, σαλάτες με όσπρια και ζυμαρικά.

Υλικά

30 γρ. ελιές καλαμών σε φέτες ΕΔΕΜ
1 κουταλάκι του γλυκού κάπαρη ανθός ΕΔΕΜ
1 σκελίδα σκόρδο
Χυμό ενός λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμόνι
40ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας  μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας μάραθο, προαιρετικά
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση
Στο μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά, προσθέτουμε μπόλικο μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι.

Tip: Μπορούμε να προσθέσουμε 2 αντζούγιες.

Dressing με κόκκινη ψητή πιπεριά και αγγουράκι τουρσί
Ταιριάζει με: Πράσινες σαλάτες και σαλάτες με ζυμαρικά.

Υλικά
50 γρ. κόκκινη ψητή πιπεριά ΕΔΕΜ
4 αγγουράκια ανθός ΕΔΕΜ
1 σκελίδα σκόρδο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κουταλιά της σούπα βαλσαμικό ξύδι ΕΔΕΜ
20ml ελαιόλαδο
40 γρ. μαγιονέζα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση

Στο μπλέντερ πολτοποιούμε την πιπεριά, το ελαιόλαδο, το κρεμμυδάκι, το σκόρδο, το βαλσαμικό ξύδι και δύο αγγουράκια.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπωλ και ενσωματώνουμε τη μαγιονέζα και τα δύο αγγουράκια ψιλοκομμένα.

Tips: Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μαγιονέζα χρησιμοποιούμε γιαούρτι ή τυρί κρέμα.

 

Dressing με μυρωδικά
Ταιριάζει με:  Όλες τις σαλάτες.

Υλικά
4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
4 κουταλιές της σούπας κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
10 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένο
5 φύλλα βασιλικό, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες  σκόρδο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
2 κουταλιές της σούπα λευκό βαλσαμικό ξύδι ΕΔΕΜ
Χυμό από ένα λάιμ
50ml ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση
Στο μπλέντερ βάζουμε το μισό ελαιόλαδο, το δυόσμο, το μαϊντανό, τον κόλιανδρο, το βασιλικό και το σκόρδο & πολτοποιούμε καλά.

Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπωλ, προσθέτουμε το χυμό, το ξύδι, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Τέλος λίγα tips για να φτιάχνετε τέλεια dressings:
– Κάθε φορά που φτιάχνουμε το αγαπημένο μας dressing μπορούμε να το φτιάχνουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα και να το αποθηκεύουμε στο ψυγείο σε ένα γυάλινο βάζο.
– Πλένουμε και στεγνώνουμε τα μυρωδικά.
– Πάντα διορθώνουμε τη γεύση σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.