Ζεστές σαλάτες με όσπρια που δεν θα βαρεθείς ποτέ

H food blogger funkycook μοιράζεται μαζί μας

ιδέες και tips για ζεστές σαλάτες με όσπρια και εμπλουτισμένα με τα vegan friendly προϊόντα ΕΔΕΜ!

Τα όσπρια στις σαλάτες

Οι ζεστές σαλάτες είναι ιδανικές για όλο το χειμώνα. Στην ουσία είναι ένα ολοκληρωμένο γεύμα με ζεστά όσπρια, λαχανικά, dressing και νόστιμα έξτρα συστατικά που θα εμπλουτίσουν τη σαλάτα σου.

Τα όσπρια τα χρησιμοποιούμε πάντα ζεστά και μπορούν να είναι φακές και φασόλια κάθε είδους, ρεβίθια αλλά και φάβα!

Τα dressing – καρυκεύματα

Το βασικό στοιχείο για κάθε νόστιμη σαλάτα είναι το dressing. Το ίδιο ισχύει και στις σαλάτες με όσπρια.

Το dressing δεν συμπληρώνει απλά τη σαλάτα, την αναδεικνύει και της δίνει χαρακτήρα, πχ. αν βάλεις στην ίδια σαλάτα ένα λεμονάτο ή ένα γλυκόξινο dressing θα δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό.

Άρα όπως καταλαβαίνεις ένας από τους τρόπους για να μη βαρεθείς μια σαλάτα με όσπρια είναι το διαφορετικό dressing και φυσικά τα καρυκεύματα.

Στις σαλάτες με όσπρια ταιριάζουν πολύ τα dressing με τους συνδυασμούς:
– Ταχίνι, λεμόνι, κύμινο, ελαιόλαδο και κόλιανδρο
– Λιαστή ντομάτα, πορτοκάλι, ελαιόλαδο, βαλσαμικό ξύδι και θυμάρι
– Πάστα ελιάς, σκόρδο, λεμόνι, ελαιόλαδο και μαϊντανός
– Μουστάρδα, φρέσκα μυρωδικά, ελαιόλαδο, βαλσαμικό ξύδι και μαρμελάδα πορτοκάλι, η οποία αντικαθιστά το μέλι

Όμως , σε κάθε περίπτωση, ακόμη και μια απλή βινεγκρέτ με ελαιόλαδο, ξερά μυρωδικά, βαλσαμικό ξύδι και λεμόνι είναι απαραίτητη!

Τα καρυκεύματα είναι επίσης απαραίτητα. Εκτός από το κλασικό μαύρο πιπέρι, το θυμάρι και τη ρίγανη, χρησιμοποίησε σκόρδο, αποξηραμένα μυρωδικά, μείγματα πιπεριών, διαφορετικά αλάτια, σάλτσα σόγιας και ό,τι άλλο ταιριάζει στις γεύσεις σου!

Τα προϊόντα ΕΔΕΜ δίνουν έξτρα νοστιμιά

Τα προϊόντα ΕΔΕΜ εμπλουτίζουν ιδανικά και εύκολα τις σαλάτες με όσπρια, αφού αν τα έχεις διαθέσιμα στην κουζίνα σου, είναι έτοιμα για χρήση!

Παντζάρια, ψητές πιπεριές, καλαμπόκι, λιαστή ντομάτα, ποικιλία από ελιές και πίκλες, μανιτάρια και κόκκινα φασόλια ταιριάζουν υπέροχα και κάνοντας κάθε φορά ένα διαφορετικό συνδυασμό έχεις στο πιάτο σου μια «άλλη» σαλάτα!

Σου προτείνω τρεις συνταγές με ζεστά όσπρια τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως βάση και να φτιάξεις τις «δικές» σου σαλάτες!

Ζεστή σαλάτα με κόκκινα φασόλια και γλυκοπατάτες

Υλικά για 4 άτομα

2 γλυκοπατάτες, κομμένες σε κύβους
400 γρ. κόκκινα φασόλια ΕΔΕΜ
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
2 ψημένες κόκκινες πιπεριές ΕΔΕΜ, κομμένες σε κύβους
1 κ.σ. κολοκυθόσπορους

Για το
dressing
40ml ελαιόλαδο
1 κ.γ. ταχίνι
2 κ.γ. λευκό ξύδι βαλσαμικό ΕΔΕΜ
4 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
¼ κ.γ. κύμινο
¼ κ.γ. μπούκοβο
¼ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 σκελίδα σκόρδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

 

Εκτέλεση

Ψήνουμε τις πατάτες στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν ή τις μαγειρεύουμε στον ατμό.

Ετοιμάζουμε το dressing ανακατεύοντάς όλα τα υλικά μαζί.

Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες και ζεστές, τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα κόκκινα φασόλια στραγγισμένα, την πιπεριά, τα κρεμμυδάκια και τον κόλιανδρο.

Περιχύνουμε με το dressing και σερβίρουμε.

 

Ζεστή σαλάτα με φακές και παντζάρια

Υλικά για 4 άτομα

150 γρ. φακές, βρασμένες
200 γρ. παντζάρια ΕΔΕΜ
2 πράσα, κομμένα σε φέτες
1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, «σπασμένη»
1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
1 ψημένη κόκκινη πιπεριά ΕΔΕΜ, κομμένη σε κύβους
1 κ.σ. ξηρούς καρπούς
1 κ.σ. μαύρες σταφίδες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Για το dressing
40 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό ΕΔΕΜ
1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
1 κ.γ. μουστάρδα απαλή

Εκτέλεση

Σοτάρουμε τα πράσα, το σκόρδο και το κρεμμύδι με τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να καραμελώσουν σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρουμε και αφαιρούμε το σκόρδο, το οποίο τα κρατάμε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσουμε στο dressing.

Σε μια σαλατιέρα αναμειγνύουμε τις ζεστές φακές, τα πράσα, τα κρεμμύδια, τον κόλιανδρο, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς.

Προσθέτουμε τα παντζάρια αλάτι και  πιπέρι.

Πολτοποιούμε όλα τα υλικά του dressing και το σκόρδο, περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε αμέσως.

Ζεστή σαλάτα με ρεβίθια, ελιές και λιαστή ντομάτα

 Υλικά για 4 άτομα

200 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
100 γρ. ελιές καλαμών σε φέτες ΕΔΕΜ
4 λιαστές ντομάτες ΕΔΕΜ, κομμένες σε φέτες
1 πιπεριά, ψιλοκομμένη
8 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
5-6 φύλλα βασιλικό, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Για το dressing
40ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό ΕΔΕΜ
1 σκελίδα σκόρδο
½ κ.γ. ρίγανη

Εκτέλεση

Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα υλικά του dressing.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα ρεβίθια και τις λιαστές ντομάτες με τη μισή ποσότητα από το dressing για 2’, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Μεταφέρουμε σε σαλατιέρα και προσθέτουμε τα ντοματίνια, τις ελιές, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τον μαϊντανό, τον βασιλικό, το υπόλοιπο dressing και σερβίρουμε.