Σούπα μινεστρόνε με θαλασσινά

ΓΙΑ 4 -6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ

Για τη σούπα

  • 16 μύδια, καθαρισμένα και χωρίς μουστάκια
  • 75 γρ. λευκό κρασί
  • 1,5 κιλό ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 15 γρ. ελαιόλαδο
  • 115 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 140 γρ. πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 30 γρ. σέλερι, κομμένο σε φέτες
  • 120 γρ. φασόλια γιαχνί ΕΔΕΜ
  • 15 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 280 γρ. ντομάτες κονκασέ
  • 5 γρ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 φέτα λεμόνι, πάχους 1 εκ.
  • 70 γρ. ρύζι, μαγειρεμένο
  • 40 γρ. φασολάκια πράσινα, βρασμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 120 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες με κεφάλι και ουρά
  • 4 γρ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη σούπα

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα και αχνίζουμε τα μύδια με το κρασί μέχρι να ανοίξουν. Αποσύρουμε τα μύδια και σουρώνουμε τον ζωμό. Αφαιρούμε τα μύδια από το κέλυφός τους, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα πράσα, το σέλερι και τα φασόλια γιαχνί ΕΔΕΜ μέχρι να γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ζωμό από τα μύδια, τον ζωμό λαχανικών ή το νερό και φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να μαγειρευτούν οι γαρίδες. Προσθέτουμε τα μύδια, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Tip: Το φαγητό παρουσιάζει περισσότερο ενδιαφέρον και μας δημιουργεί καλύτερες εντυπώσεις όταν δεν είναι μονότονο και μονοδιάστατο. Γι’ αυτό τον λόγο είναι καλή πρακτική να συνοδεύουμε τις σούπες με λιχουδιές που προσφέρουν ποικιλία στην υφή. Τα κρουτόν είναι ένα κλασικό παράδειγμα που εξυπηρετεί ακριβώς αυτό τον σκοπό.