ΓΙΑ 2 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ
Για τη σαλάτα
- 360 γρ. ρόκα καθαρισμένη
- 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
- 140 γρ. ανθότυρο, ψητό
- 40 γρ. κάπαρη ΕΔΕΜ
- 15 γρ. κρέμα βαλσάμικο
- 50 γρ. βινεγκρέτ βαλσάμικο
- 110 γρ. βινεγκρέτ ντομάτα
- 70 γρ. παξιμάδι σε μικρές μπουκιές
- αλάτι
Για το ψητό ανθότυρο
- 250 γρ. ανθότυρο
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
Για τη βινεγκρέτ ντομάτα
- 150 γρ. ντομάτα
- 10 γρ. ελαιόλαδο
- 5 γρ. ξύδι Balsamic ΕΔΕΜ
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
Για τη βινεγκρέτ βαλσάμικο
- 150 γρ. ξύδι Balsamic ΕΔΕΜ
- 25 γρ. μέλι
- 15 γρ. μουστάρδα Ντιζόν
- 75 γρ. νερό
- 600 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την σαλάτα
Μουλιάζουμε το παξιμάδι στη βινεγκρέτ ντομάτας για λίγη ώρα μέχρι να μαλακώσει, αλλά να παραμείνει ακόμη τραγανό. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά όσο πιο ανάλαφρα γίνεται και σερβίρουμε.
Για το ψητό ανθότυρο
Σπάμε ελαφρώς το ανθότυρο με τα χέρια και το απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε στους 140°C για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τη βινεγκρετ ντομάτα
Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και περνάμε τον πολτό τους από σήτα. Αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Για τη βινεγκρέτ βαλσάμικο
Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και το νερό στον κάδο του μπλέντερ. Ξεκινάμε το μπλέντερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο. Αν δούμε ότι η βινεγκρέτ πήζει πολύ, αραιώνουμε με νερό.
Tips:
Το στάδιο του πλυσίματος και στεγνώματος της σαλάτας, είναι πολύ σημαντικό για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι αυξάνει τη διάρκεια ζωής των σαλατικών και ο δεύτερος πως διευκολύνει το σωστό μαρινάρισμα της σαλάτας με τη βινεγκρέτ.