Πατατόπιτα με ελιές Καλαμών & ρίγανη

ΓΙΑ 1 ΤΑΨΙ 30 ΕΚ., ΓΙΑ 8 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΥΛΙΚΑ

Για την πίτα

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • γέμιση
  • 80 γρ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την πίτα
Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το λαδώνουμε και τοποθετούμε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο λαδώνοντας τα ένα-ένα. Στην επιφάνεια του τρίτου φύλλου στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και διπλώνουμε μέσα τις άκρες των φύλλων. Απλώνουμε από πάνω 4 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο λαδώνοντας τα κι αυτά ένα-ένα και σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν μέσα.
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα στους 160°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 45 λεπτά περίπου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την πίτα έχουμε χρησιμοποιήσει χειροποίητο χωριάτικο φύλλο. Μπορεί να χρειαστείτε διαφορετική ποσότητα ανάλογα με το φύλλο που θα χρησιμοποιήσετε.

Για τη γέμιση
Σε ένα μπολ πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τις βρασμένες πατάτες. Προσθέτουμε την πάστα ελιάς Καλαμών ΕΔΕΜ, τις ελιές Καλαμών ΕΔΕΜ, τη ρίγανη, το σκόρδο, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.

Tip: Συνοδέψτε με μια ντοματοσαλάτα το καλοκαίρι ή πράσινη σαλάτα με φρέσκα βότανα τον χειμώνα και δημιουργήστε ένα ελαφρύ γεύμα.