Ντολμαδάκια

O Food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδης «Cool Artisan» ετοιμάζει για εμάς λαχταριστά Ντολμαδάκια!
● Μερίδες: 4

ΥΛΙΚΑ

● 420 γρ. Αμπελόφυλλα σε άλμη Εδem
● 400 γρ ρύζι καρολίνα
● 1 κρεμμύδι, ξερό ψιλοκομμένο
● 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
● 250 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
● 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
● 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
● 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
● 2 λεμόνια
● 1 ντομάτα τριμμένη
● αλάτι
● φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά το ρύζι και το σουρώνουμε.

Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια ένταση.

Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σιγο-μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε καλά

Προσθέτουμε 2 φλυτζάνια νερό και σιγοβράζουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά του.

Μεταφέρουμε το ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, το χυμό λεμονιού, τη τριμμένη ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε καλά.

Σουρώνουμε τα αμπελόφυλλα Εδem από τι συσκευασία και τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.

Καλύπτουμε τη βάση της κατσαρόλας με λίγο λάδι και τη στρώνουμε με αμπελόφυλλα.

Κόβουμε το δεύτερο λεμόνι σε φέτες και τις απλώνουμε πάνω από τα αμπελόφυλλα.

Παίρνουμε ένα ένα τα αμπελόφυλλα στην παλάμη μας, με τα νεύρα να κοιτάνε προς τα πάνω, βάζουμε μία κουταλιά από τη γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό.

Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στη βάση της κατσαρόλας με την ένωση προς τα κάτω και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν.

Έπειτα βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για να πιέζει τα ντολμαδάκια και να μην “ανοίξουν” κατά το μαγείρεμα.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό ίσα που να σκεπάζει το πιάτο μας.

Βράζουμε σε μέτρια ένταση μέχρι να πιει όλο το νερό, περίπου 50 λεπτά.

Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για άλλα 10 λεπτά κι έπειτα σερβίρουμε.

Tip: Σερβίρουμε με γιαουρτάνηθο, δηλαδή στραγγιστό γιαούρτι με ψιλοκομμένο άνηθο.