H food blogger funkycook ετοιμάζει για εμάς Λαγάνα με ελιές και πορτοκάλι
Χρόνος Προετοιμασίας: 80’
Xρόνος Ψησίματος: 30’
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Για 2 λαγάνες
ΥΛΙΚΑ
180 γρ. πράσινες ελιές σε φέτες ΕΔΕΜ
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
280 ml νερό
50 ml χυμό πορτοκάλι
10 γρ. φρέσκια μαγιά
1 κ.σ. ταχίνι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
10 γρ. αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
250 γρ. σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε 50 ml. χλιαρό νερό , προσθέτουμε την ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε τα άλευρα προσθέτουμε το προζύμι που φτιάξαμε, το ταχίνι, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το υπόλοιπο νερό.
Ζυμώνουμε για μερικά λεπτά, μεταφέρουμε τη ζύμη σε καθαρό μπολ που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 40΄.
Πλάθουμε 2 λεπτές λαγάνες, προσθέτουμε σε όλη τους την επιφάνεια τις ελιές πιέζοντας για να βυθιστούν στη ζύμη, τις ραντίζουμε με νερό και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ακουμπάμε τις λαγάνες σε δίσκο ψησίματος και αφήνουμε 30’ σε ζεστό σημείο να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C και με τα δάχτυλά μας κάνουμε τις χαρακτηριστικές τρύπες σε όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε τις λαγάνες στους 200ο C για περίπου 30’.
Tips:
Μπορούμε να προσθέσουμε στη λαγάνα και ελιές καλαμών σε φέτες