Για 4 μερίδες
ΥΛΙΚΑ
Για τους γίγαντες
- 250 γρ. γίγαντες
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 75 γρ. κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
- 25 γρ. πράσο, σε μικρά καρέ
- 75 γρ. καρότο, σε μικρά καρέ
- 100 γρ. σύγκλινο, σε μικρά καρέ
- 80 γρ. κόκκινη και κίτρινη ψητή πιπεριά ΕΔΕΜ, σε μικρά καρέ
- 5 γρ. πιπεριά τσίλι
- 3 γρ. σκόρδο, σε λεπτές φέτες
- 15 γρ. πελτές ντομάτας
- 750 γρ. ζωμός κοτόπουλου
- 175 γρ. ντομάτα φρέσκια, τριμμένη
- 1 φύλλο δάφνης
- φρέσκο κρεμμύδι, κομμένο σε πλάγιες φέτες (το πράσινο μέρος)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τους γίγαντες
Μουλιάζουμε τους γίγαντες για 24 ώρες.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το καρότο μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Αλατίζουμε.
Προσθέτουμε το σύγκλινο, το σκόρδο και μόλις μυρίσουν, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό. Έπειτα προσθέτουμε τον ζωμό, τη ντομάτα, τη δάφνη και τους γίγαντες, φέρνουμε σε βρασμό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τοποθετούμε τους γίγαντες και το μείγμα των λαχανικών σ’ ένα ταψί, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120-140°C μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες (τουλάχιστον 3 ώρες), ανακατεύοντας πού και πού κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Δέκα λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τις πιπεριές ΕΔΕΜ και ανακατεύουμε ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Tip: Καρέ (carré) λέγεται ο τρόπος κοπής που μοιάζει με μικρούς κύβους.