Ελιόψωμο χωρίς ζύμωμα

O Food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδης «Cool Artisan» ετοιμάζει για εμάς μοναδικό Ελιόψωμο χωρίς ζύμωμα!

ΥΛΙΚΑ

● 1 κιλό αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
● 12 γρ. ξερή μαγιά
● 1 κ.γλ. ζάχαρη
● 2 κ.γλ. κοφτά αλάτι
● 620 γρ. χλιαρό νερό
● 1 συσκευασία πράσινες ελιές σε φέτες Εδem
● Έξτρα αλεύρι για το πλάσιμο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το αλεύρι για ψωμί σε μια φαρδιά λεκάνη.

Προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.

Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό.

Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο στο αλεύρι ενώ παράλληλα ζυμώνουμε.

Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας και ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να είναι εύπλαστη. Σε αυτό το σημείο ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο αλεύρι για τον πάγκο και τα χέρια μας.

Προσθέτουμε τις ελιές (καλά σουρωμένες) και ζυμώνουμε για ακόμα 2 λεπτά.

Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω.

Μεταφέρουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε καλά με καθαρή βαμβακερή πετσέτα.

Την αφήνουμε 45’ λεπτά σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί σε όγκο.

Έπειτα τη μεταφέρουμε ξανά στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγο να ξεφουσκώσει.

Την ξαναβάζουμε στο λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για άλλα 30’ σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί.

Μετά το δεύτερο φούσκωμα μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο και την πιέζουμε να ξεφουσκώσει ξανά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη για να φτιάξουμε 2 ψωμιά.

Πλάθουμε τα καρβέλια μας

Μεταφέρουμε σε λαμαρίνα  στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.

Σκεπάζουμε τα ψωμιά με βαμβακερή πετσέτα και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για 30’ ακόμα.

Όταν φουσκώσουν τα ψωμιά, τα χαράζουμε στην επιφάνεια με ένα κοφτερό μαχαίρι και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 200 °C για 35 με 40’ μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.