Σπαγγέτι με τόνο, σάλτσα ντομάτα, κάπαρη, πράσινες ελιές & σταφίδες

Για 4 μερίδες, 30 λεπτά

ΥΛΙΚΑ

Για τα σπαγγέτι με τόνο

  • 500 γρ. σπαγγέτι (ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας)
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. αντζούγιες, ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. σάλτσα ντομάτα
  • 20 γρ. κάπαρη ΕΔΕΜ
  • 40 γρ. ελιές πράσινες εκπυρηνωμένες ΕΔΕΜ, ψιλοκομμένες
  • 30 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 100 γρ. νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών
  • 500 γρ. τόνο στραγγισμένο
  • 150 γρ. ντομάτα, κομμένη σε μικρά καρέ
  • 5 γρ. βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • 5 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 10 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα σπαγγέτι με τόνο

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε καλά αλατισμένο και κοχλάζον νερό και, αφού τα σουρώσουμε, φυλάμε 100 γρ. από το νερό του βρασίματος.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να μυρίσει. Προσθέτουμε το νερό, τη σάλτσα ντομάτα, την κάπαρη ΕΔΕΜ, τις αντζούγιες, τις σταφίδες και τις ντομάτες. Αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά, τον τόνο και τις πράσινες εκπυρηνωμένες ελιές ΕΔΕΜ και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, για 2 λεπτά. Θα πρέπει να υπάρχουν ακόμη υγρά στην κατσαρόλα, αλλά όχι πολλά ούτε πολύ ρευστά, σχετικώς «δεμένα». Βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε τον βασιλικό, τον μαϊντανό, το φρέσκο κρεμμύδι και λίγο ακόμη ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε για αλάτι. Σερβίρουμε.

Tip: Η αντζούγια είναι παστός γαύρος. Χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά γιατί δίνει ωραία γεύση. Γι’ αυτό τον λόγο δεν πρέπει να μας παραξενεύει η χρήση της.