ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
60 ΛΕΠΤΑ
ΥΛΙΚΑ
Για τη σαλάτα
- 700 γρ. ρεβίθια μαγειρεμένα
- 140 γρ. κόκκινη ψητή πιπεριά ΕΔΕΜ, κομμένη σε μικρά καρέ
- 140 γρ. λιαστή ντομάτα ΕΔΕΜ, κομμένη σε λεπτές φέτες
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 30 γρ. χυμός λεμόνι
- 50 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 60 γρ. φέτα, τριμμένη στο χέρι
- 20 γρ. δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος
- 20 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- αλάτι
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Για τα ρεβίθια μαγειρεμένα
- 500 γρ. ρεβίθια
- 100 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 70 γρ. καρότο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 5 γρ. σκόρδο, ολόκληρες σκελίδες
- νερό
- αλάτι
EKTEΛΕΣΗ
Για τη σαλάτα
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε.
Καλό είναι να αφήσουμε τη σαλάτα για λίγες ώρες να μαριναριστεί πριν τη σερβίρουμε. Αν χρειαστεί όμως να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο, φροντίζουμε να την αφήσουμε πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες.
Για τα ρεβίθια μαγειρεμένα
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε αρκετό νερό για 12 ώρες.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα μουλιασμένα ρεβίθια, το νερό, τα λαχανικά και φέρνουμε σε βρασμό. Όταν βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι τα ρεβίθια να μαλακώσουν καλά, 1½ με 2 ώρες περίπου. Αλατίζουμε τον ζωμό και δοκιμάζουμε ώστε να είναι εύγευστος και λίγο αλμυρός. Αφήνουμε τα ρεβίθια να κρυώσουν μέσα στον ζωμό τους και έπειτα σουρώνουμε κρατώντας μόνο τα ρεβίθια και αφαιρώντας τα λαχανικά (ο ζωμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες παρασκευές). Αφήνουμε τα ρεβίθια να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρούμε στη συντήρηση.
Tip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα ρεβίθια με άλλο όσπριο.
