Πανακότα με σάλτσα βατόμουρου & τρίμμα από μπισκότο αμυγδάλου

ΓΙΑ 5 ΠΑΝΑΚΟΤΕΣ ΤΩΝ 150 ΓΡ.

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο

  • 5 τεμ. πανακότα βανίλια
  • 150 γρ. σάλτσα βατόμουρο
  • 50 γρ. μπισκότο αμυγδάλου
  • 25 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα

Για την πανακότα

  • 700 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 12 γρ. ζελατίνη φύλλο
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 1½ τεμ. βανίλια φυσική

Για το μπισκότο αμυγδάλου

  • 100 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. βούτυρο σε μικρά κομμάτια
  • 100 γρ. ζάχαρη μαύρη
  • 100 γρ. αμύγδαλο σκόνη

Για τη σάλτσα βατόμουρο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την πανακότα

Με ένα μαχαίρι σκίζουμε τη βανίλια στη μέση κατά μήκος και απελευθερώνουμε τα μαύρα σποράκια από το εσωτερικό της. Χρησιμοποιούμε τα σποράκια και το εξωτερικό περίβλημα. Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε νερό μέχρι να μαλακώσει και να γίνει εύκαμπτη. Τοποθετούμε την κρέμα, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε σημείο λίγο πριν από τον βρασμό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζελατίνη, ομογενοποιούμε και σουρώνουμε από ψιλή σήτα. Κρυώνουμε στους 30°C περίπου και μοιράζουμε ανά 150 γρ. σε σκεύη της αρεσκείας μας. Τοποθετούμε στο ψυγείο ώστε να πήξουν.

Για το μπισκότο αμυγδάλου

Τοποθετούμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αμύγδαλο στον κάδο του μίξερ και αναμειγνύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και δουλεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη. Ρολάρουμε τη ζύμη σε μπαστούνια, τυλίγουμε με σελοφάν και παγώνουμε στην κατάψυξη μέχρι να σκληρύνει λίγο. Τρίβουμε την ποσότητα που θέλουμε στον τρίφτη και απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα ή μεμβράνη σιλικόνης σε ομοιόμορφη λεπτή στρώση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσει καλά, 15-20 λεπτά περίπου.

Για τη σάλτσα βατόμουρο

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρυώνουμε γρήγορα.

Για το πιάτο

Περιχύνουμε την παγωμένη πανακότα με τη σάλτσα βατόμουρο και πασπαλίζουμε με το τρίμμα μπισκότου αμυγδάλου.

Tips:

  1. Φροντίζουμε να κρυώσουμε την πανακότα στους βαθμούς που λέμε πρίν μποράσουμε το μείγμα σε σκεύος, γιατί διαφορετικά όταν κρυώσει στο ψυγείο μπορεί να κάνει ζαρωμένη επιφάνεια.
  2. Αν σας περισσέψει τρίμμα από μπισκότο αμυγδάλου και μαρμελάδα βατόμουρο ΕΔΕΜ, μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα υλικά της αρεσκείας σας σε ατομικά ποτηράκια και να φτιάξετε με ευκολία ένα Trifle.