Μπακαλιάρος με ελιές, πιπεριές, μελιτζάνες & σάλτσα με ξίδι βαλσάμικο

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ

Για τον μπακαλιάρο και τα λαχανικά

  • 800 γρ. μπακαλιάρο φρέσκο, φιλέτο (4 τμχ.)
  • 300 γρ. κόκκινη ψητή πιπεριά ΕΔΕΜ , κομμένη σε μέτρια καρέ
  • 600 γρ. μελιτζάνες αποφλοιωμένες, κομμένες σε μέτρια καρέ
  • 100 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 80 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. κάπαρη ΕΔΕΜ
  • 20 γρ. ελιές Καλαμών σε φέτες ΕΔΕΜ
  • 20 γρ. μαντζουράνα, ψιλοκομμένη
  • 20 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

 

Για τη σάλτσα

  • 80 γρ. Βαλσάμικο ξίδι ΕΔΕΜ
  • 40 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. ελαιόλαδο
  • 15 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον μπακαλιάρο και τα λαχανικά
Αλατίζουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου και από τις 2 πλευρές. Τοποθετούμε ένα τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 50 γρ. ελαιόλαδο. Βάζουμε τον μπακαλιάρο από την πλευρά του δέρματος στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Μεταφέρουμε τα φιλέτα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C, μέχρι να ψηθούν τα φιλέτα αλλά να παραμείνουν ζουμερά.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 100 γρ. ελαιόλαδο. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να πάρουν ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε. Στο ίδιο τηγάνι και με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τις μελιτζάνες, την κόκκινη ψητή πιπεριά ΕΔΕΜ, το μείγμα του κρεμμυδιού, την ντομάτα, τις ελιές Καλαμών σε φέτες ΕΔΕΜ, την κάπαρη ΕΔΕΜ και τα βότανα. Αλατίζουμε αν χρειάζεται και σερβίρουμε με το φιλέτο του μπακαλιάρου.

Για τη σάλτσα
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Tip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον φρέσκο μπακαλιάρο με παστό μπακαλιάρο που έχουμε πρώτα ξαρμυρίσει, ή φρέσκο τόνο.