Χοιρινή μπριζόλα λαιμού με δεντρολίβανο, λεμόνι, ξύδι μπαλσάμικο & μέλι

Για 4 μερίδες

ΥΛΙΚΑ

Για τη μπριζόλα

  • 4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού, 250 γρ. η καθεμία
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 120 γρ. ξύδι βαλσαμικό ΕΔΕΜ
  • 20 γρ. μέλι
  • 6 γρ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 4 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 2 γρ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 350 γρ. ζωμό κοτόπουλο
  • 60 γρ. βούτυρο κρύο
  • αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη μπριζόλα

Σε μια σακούλα για τρόφιμα που κλείνει αεροστεγώς τοποθετούμε τις μπριζόλες, 30 γρ. ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, 60 γρ. ξύδι βαλσαμικό ΕΔΕΜ, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το φασκόμηλο και το ξύσμα λεμονιού. Μαρινάρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Αποσύρουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα, τις αλατίζουμε και από τις 2 πλευρές και στη συνέχεια σουρώνουμε τη μαρινάδα, κρατώντας υγρά και στερεά χωριστά. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μπριζόλες, γυρνώντας πλευρά συχνά, μέχρι να μαγειρευτούν, για 15 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε τις μπριζόλες και τις διατηρούμε ζεστές. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα στερεά της μαρινάδας και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια σβήνουμε με τα υγρά της μαρινάδας και το υπόλοιπο ξύδι βαλσαμικό ΕΔΕΜ. Περιμένουμε ώσπου να εξατμιστεί σχεδόν το ξύδι και προσθέτουμε τον ζωμό. Μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί στο μισό περίπου και να πήξει η σάλτσα. Προσθέτουμε το μέλι και το βούτυρο, ομογενοποιούμε και αλατίζουμε. Σουρώνουμε και περιχύνουμε τις μπριζόλες.

Tip:  Οι σακούλες τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς μπορούν, πέρα από τη φύλαξη φαγώσιμων, να αποτελέσουν ένα πολύ καλό εργαλείο για το μαρινάρισμα των τροφίμων. Τα πλεονεκτήματα που παρέχει η χρήσης τους για μαρινάρισμα είναι πως αφενός θα χρειαστούμε λιγότερη ποσότητα μαρινάδας, αφετέρου θα γλιτώσουμε το πλύσιμο του σκεύους.