Τάρτα με κατσικίσιο τυρί, καραμελωμένα κρεμμύδια και σαλάτα από ψητές πιπεριές

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη αλμυρής τάρτας

  • 162 γρ. αλεύρι
  • 87γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
  • 1 αυγό
  • 15 ml. νερό
  • 1,5 γρ. αλάτι
  • 1,5 γρ. ζάχαρη

 

Για τη γέμιση της τάρτας και το ψήσιμο

  • 300 γρ. ζύμη για αλμυρή τάρτα
  • 150 γρ. φρέσκο κατσικίσιο τυρί
  • 150 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 αυγό
  • 1 κρόκο αυγού
  • 100 γρ. καραμελωμένα κρεμμύδια
  • αλάτι

 

Για τη σαλάτα από πιπεριές και το σερβίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη αλμυρής τάρτας

Στον κάδο του μίξερ με το φτερό αναμειγνύουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα προτού τη χρησιμοποιήσουμε. Αν θέλουμε μπορούμε να την τοποθετήσουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα. Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτιού ψησίματος και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντάς διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις, μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ περίπου (θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από την ταρτιέρα). Εναλλακτικά μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα με τα δάχτυλά μας. Σε προετοιμασμένη ταρτιέρα στρώνουμε τη ζύμη, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι. Περνάμε τον πλάστη πάνω από την ταρτιέρα, ώστε να κοπεί η ζύμη που περισσεύει πάνω από τα πλάγια τοιχώματά της. Κάνουμε τρύπες στη ζύμη με ένα πιρούνι.

Για να προψήσουμε τη ζύμη για αλμυρή τάρτα

Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμά της κατά το ψήσιμο). Την ψήνουμε στους 170°C για 20 λεπτά περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και την ψήνουμε για ακόμη 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει παντού η ζύμη.

Για τη γέμιση της τάρτας και το ψήσιμο 

Αναμειγνύουμε τα τυριά και αλατίζουμε. Σε κάδο του μίξερ με το φτερό χτυπάμε τα τυριά ώστε να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν λίγο.  Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή κρέμα.
Στρώνουμε το καραμελωμένο κρεμμύδι στη βάση κάθε τάρτας και περιχύνουμε με την κρέμα τυριού. Ψήνουμε τις τάρτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C μέχρι να σφίξει η κρέμα, 10 λεπτά περίπου.

Για τη σαλάτα από πιπεριές και το σερβίρισμα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις κόκκινες και κίτρινες ψητές πιπεριές ΕΔΕΜ με την κρέμα βαλσαμικού και το ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε την τάρτα στο κέντρο ενός πιάτου και σερβίρουμε με τις ψητές πιπεριές. Γαρνίρουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και φύλλα βασιλικού.

Tip: Ζουλιέν (julienne) λέγεται ο τύπος κοψίματος με μαγειρικό μαχαίρι που δημιουργεί πολύ λεπτά και μακριά κομμάτια σαν μακρόστενα σπίρτα.